Precaucions en activitats d’hivern a la muntanya

3 02 2010

Especialment us volem recordar el que alguns cops ja haureu escoltat però que no està de més recordar;

“Abans de sortir a la muntanya cal prendre certes precaucions, sobretot a l’hivern”

Davant tal evidència ens volem fer pesats, si cal, per a que les nostres sortides a la muntanya siguin el més satisfactòries possible (sobretot davant de noticies com la d’avui):

  • Planifica la ruta sobre un mapa. Tenir planificada la ruta sobre un mapa ens ajudarà a detectar zones amb especials riscos (en relació amb el butlletí de previsió d’allaus) o dificultoses pel nostre nivell i a la vegada ens facilitarà la feina per deixar constància de la ruta que farem ha algun conegut o familiar.
  • Consultar les previsions meteorològiques. Les noves tecnologies ens ho faciliten molt i ens poden ajudar a preveure canvis de temps que sempre haurem d’intentar evitar. Les muntanyes no es mouran de lloc, el mal temps per dies que duri sempre torna a sortir el sol.
  • Consultar el butlletí de perill d’allaus (BPA). Eina bàsica per tal de preveure l’estat/risc/estabilitat de les zones per on volem passar. Cal familiaritzar-se amb aquesta informació i la seva simbologia per poder-ne treure el màxim profit, la interpretació d’un expert pot ser un valor important en la planificació de la sortida. Igual que amb el temps, la neu marxarà i les muntanyes continuaran estant allà així doncs tornar-se’n cap a casa un cop ets a punt de sortir potser una sàvia decisió…
  • Preparar tot el material necessari. Fer una valoració del tipus d’activitat que volem realitzar, les condicions meteorològiques i del terreny que ens podem trobar per evitar situacions de risc per manca de previsió. Tenir tot el material necessari en bon estat i a punt per utilitzar-lo també és una feina prèvia important.
    • Qualsevol botiga especialitzada us pot aconsellar
  • Molt sentit comú. No sobrevalorar les nostres possibilitats, no subestimar la muntanya i les seves condicions, … ser conscients, prudents i pacients!!

En definitiva, hem de ser molt conscients que ens posem en un medi “salvatge” i que sovint ens planteja situacions que poden arribar a superar-nos. Mai podrem sortir amb el 100% de seguretat però si podrem minimitzar els riscos si abans de fer tenim en compte si podem fer-ho i com fer-ho.

Cliqueu la imatge per veure com es desencadena aquest allau amb Daisybell -centrelauegi- (via youtube)

Salut i muntanya !!

CEV’10

Anuncis

Accions

Informació

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s
%d bloggers like this: